Sunday, December 20, 2009

Perutusan Maal Hijrah Pesuruhjaya PAS Negeri SabahBersempena dengan kedatangan tahun Hijrah 1431 ini, saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Menyambut Maal Hijrah kepada seluruh masyarakat serta umat Islam Sabah khususnya.

Mengimbau kembali perjuangan Rasulullah saw dan para sahabat merealisasikan aspirasi hijrah sebagaimana yang telah diperintahkan Allah swt, terlalu banyak pengajaran dan peringatan sewajarnya diperhalusi. Hijrah bukanlah semata-mata perpindahan umat Islam dari Kota Mekah ke Kota Madinah. Namun, definisi yang lebih sinonin dengan perkataan hijrah adalah berhijrah daripada segenap penjuru perbuatan yang batil kepada yang hak. Rasulullah s.a.w telah bersabda (yang bermaksud): “Orang yang benar-benar berhijrah ialah orang yang berhijrah meninggalkan segala perkara yang ditegah oleh Allah”.

Sejarah telah membuktikan kedatangan Islam telah berjaya membersihkan sistem pemerintahan yang zalim dan menindas rakyat kepada bentuk ubudiyah (mentaati Allah), mas’uliyah (akauntabiliti) dan itqan. Berdasarkan semangat inilah kegiatan politik dan pemerintahan Islam di Madinah berjaya mendaulatkan Islam bukannya menjadikan Islam tersisih dalam arus pembangunan negara seperti yang berlaku di negara ini.

Kini, telah terbukti kerajaan di bawah pimpinan UMNO tidak mempu mengurustadbir negara ini baik daripada aspek politik, ekonomi dan sosial setelah diberi peluang lebih 50 tahun. Malah, penyalahgunaan kuasa seperti rasuah dan membolot kekayaan negara pula yang banyak berlaku. Ditambah lagi dengan keruntuhan modal insan yang membelenggu generasi muda kian membarah tanpa ada tanda-tanda perubahannya.

Demikan juga halnya di negari Sabah, akibat pengurusan yang tidak mengikut acuan Islam sebagaimana yang telah ditunjukkan oleh kepimpinan Rasulullah saw di Kota Madinah, kekayaan hasil bumi negeri ini hilang tanpa jejak. Perkara yang lebih malang, walaupun negeri Sabah kaya dengan hasil buminya tetapi pelik boleh berada pada kedudukan negeri yang termiskin di Malaysia. Kesannaya, purata penduduk miskin tegar di negari ini semakin kritikal tanpa ada pembelaan daripada golongan berwajib.

Atas dasar semangat hijrah, kami di saf kempimpinan PAS Negeri Sabah dan Pakatan Rakyat mengajak seluruh rakyat negeri Sabah berhijrah daripada kepimpinan kerajaan yang sedia ada. Telah terbukti negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat sejak ‘tsunami politik’ melanda jauh lebih baik daripada pentadbiran kerajaan sebelumnya. Tidakkah rakyat di negeri Sabah terdetik untuk merasai perubahan yang berlaku? Justeru, marilah kita bersama membuat perubahan agar kehidupan jauh lebih stabil dengan menitikberatkan elemen-elemen pembangunan rohani seiring dengan pembangunan material yang berlaku.

Sekali lagi,dengan ucapan tulus ikhlas, kami di saf kepimpinan PAS Negeri Sabah mengucapkan selamat menyambut kedatangan tahun baru Islam dengan kita meletakkan azam baru ke arah mendaulatkan syariat Islam.

Tuan Haji Muhammad Abdullah, Pesuruhjaya PAS Negeri Sabah.

Tinggalkan komen untuk entri ini

Followers

Unit Amal Tawau © 2008 Template by Dicas Blogger.

TOPO