Friday, November 6, 2009

JALAN DA'WAH

ANTARA QIYADAH DAN JUNDIYYAH


Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam yang telah mendakdirkan aku yang lemah ini terpilih untuk menjadi salah satu amilin (pekerja) di jalan da’wah. Setiap umat manusia yang telah megucapkan kalimah syahadah ‘tiada tuhan selain Allah, Nabi Muhammad pesuruh Allah’, maka dia adalah seorang dai’e.

Dai’e yang macam mana? Keputusan berada di tangan anda. Satu perkara yang perlu sentiasa diingati adalah ‘kambing yang bersendirian akan lebih mudah untuk dibaham serigala berbanding dengan kambing yang berkelompok’. Mustafa Masyur dalam dua siri buku beliau yang bertajuk jalan da’wah sentiasa menegaskan bahawa ‘untuk terlibat dalam jalan da’wah, kita mestilah melibatkan diri dalam organisasi Islam yang tersusun’.

Oleh sebab itu, dalam organisasi kita tidak akan terlepas dari mengatakan hal-hal yang berkaitan dengan QIYADAH (pimpinan) dan JUNDIYYAH (tentera). Siapa Qiyadah ini? Apa peranan mereka? Apa skop gerak kerja mereka? Dan bagaimana pula halnya dengan Jundiyyah ini? Apa yang perlu mereka lakukan?. Banyak persoalan dapat dijawab dalam buku kecil ini. Bagi saya, setiap ahli organisasi seharusnya membaca dan menghadam buku ini untuk menjadi rujukan sampingan semasa bergerak kerja.

Kejayaan usaha-usaha amal Islami sangat bergantung kepada:

1. Barisan pimpinan yang berwibawa dan dihormati

2. Sistem penyusunan, pengurusan dan kawalan yang tersusun dan berkesan

3. Para pengikut yang terdidik lagi setia


Antara tajuk-tajuk menarik yang dikupas dalam buku ini ialah:
>>perkara-perkara yang dapat membantu dalam menjalankan amanah kepimpinan
>>akhlak yang mesti bagi pemimpin
>>kewajipan yang mesti dijaga oleh pengikut
>>mengenai pengendalian majlis perjumpaan
>>dan banyak lagi


~semoga buku ini menjadi salah satu alat untuk meningkatkan kualiti dan efficiency gerak kerja kita pada masa akan datang~


TAJUK: JALAN DA'WAH ANTARA QIYADAH DAN JUNDIYYAH

TERBITAN: DEWAN PUSTAKA FAJAR

PENULIS: MUSTAFA MASYHUR

TEBAL: 128 MUKA SURAT

HARGA: RM10.50

KEDAI: FANIKA TAWAU

Tinggalkan komen untuk entri ini

Followers

Unit Amal Tawau © 2008 Template by Dicas Blogger.

TOPO