Saturday, March 20, 2010

Jambori Amal Pantai Barat Kampung Indarason Laut, Kudat.
Assalamualakikum dan salam sejahtera kepada semua pengunjung dalam blog ini, pertama sekali saya ingin memohon maaf kerana keterlambatan dalam meng up to date kan blog ini diatas kekangan masa yang dihadapi sepanjang minggu ini. Posting kali ini ingin saya bawakan kepada pengunjung semua berkenaan dengan lawatan saya dan sahabat pemuda yang lain ke daerah Kudat di atas nama Jabatan Amal Negeri Sabah cawangan Kota Kinabalu. Yang mana kami seramai 130 orang anak muda tempatan di sekitar kawasan area pantai barat, keningau, kudat, kota marudu, kota belut, serta kota kinabalu telah mengadakan Jambori Amal peringkat pantai barat di sebuah kampung yang diberi nma Kg Indarason Laut.

                                    
Sesuai dengan objektif Jabatan Amal iaitu ‘Misi Penyelamat Dan Kasih Sayang’, kami turun bukan sahaja untuk mengadakan program berbentuk rohani tetapi juga telah mengadakan lawatan kebajikan kepada seluruh penduduk kampung berkenaan. Program yang kami adakan selama 3 hari 2 malam tersebut telah diatur dengan pelbagai aktiviti menarik untuk peserta jambori antaranya permainan merentasi halangan, pertandingan membuat khemah, pertandingan membuat gadget, pertandingan membuat pintu gerbang dan sebagainya. Bukan itu sahaja kami juga telah mengatur beberapa acara untuk penduduk kampung seperti pertandingan bola sepak, tarik tali, dan malam kesenian Islam. Tidak lupa juga program anak angkat dan pemberian keperluan asas seperti beras kepada penduduk-penduduk yang miskin dan kurang berkemampuan.
 Bersiap sedia menyediakan tapak merentas halangan
Aktiviti Merentas Halangan  

Peserta bertungkus lumus memasang khemah & gadget 

Taklimat kem Ibadah kepada penduduk kampung 

Pertandingan Tarik Tali Dengan Penduduk Kampung 

Membersihkan perkarangan kuburan
 

Adik-adik kampung Indarason laut
Jabatan Amal jugak turut membantu dalam membaiki segala kemudahan yang ada di kg berkenaan seperti membersihkan dan membaiki masjid di kg berkenaan. Bukan itu sahaja, unit amal jugak turut memberikan kemudahan berbentuk pemeriksaan kesihatan dan aktiviti memasak kepada penduduk kampung berkenaan. Jabatan Amal jugak telah mendekati golongan remaja dengan membuat seminar tentang pengenalan Jabatan Amal dan bukan itu sahaja. Jabatan Amal cawangan pantai barat turut menubuhkan ‘Bridget Amal’ yang mana objektif penubuhan ini adalah untuk melahirkan pelapis-pelapis sebelum menjadi ahli Jabatan Amal. Mereka ini terdiri daripada kalangan remaja yang berumur di antara 13-17 tahun yang sebilangan besar adalah di kalangan pelajar-pelajar sekolah menengah. 

Sebahagian pimpinan Jabatan Amal Negeri

 


Perbarisan Jabatan Amal 
Taklimat tentang Jabatan Amal oleh En. Saifuddin

Perasmian Bridget Amal


Rakan-rakan jambori
Tinggalkan komen untuk entri ini

Followers

Unit Amal Tawau © 2008 Template by Dicas Blogger.

TOPO